Ξύλινο Στέκι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (2010)
Η ομάδα έχει ήδη πίσω της μια πολύτιμη εμπειρία, το πρώτο έργο που παρουσίασε, την Πεντηκοστή του Ντέιβιντ Έντγκαρ που παίχτηκε για 10 παραστάσεις στο Ξύλινο Στέκι της Σχολής Καλών Τεχνών τον Ιούνιο 2010.
Η παράσταση ανέβηκε χωρίς καμιά οικονομική υποστήριξη, διαδόθηκε στόμα με στόμα και την είδαν πάνω από 1.500 θεατές, υπερκαλύπτοντας τη χωρητικότητα του θεάτρου.
Θεατές που, πέρα από τους Έλληνες, αποτελούσαν μια πολυεθνική ομάδα, άνθρωποι που λόγω των συνθηκών δεν έχουν την ευκαιρία να δουν θέατρο, για τους οποίους όμως η παρακολούθηση της παράστασής μας ήταν εμπειρία μοναδική.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Βρισκόμαστε σε μια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, στη δεκαετία του ’90. Μια τοιχογραφία ανεκτίμητης αξίας, παρόμοια με το «Θρήνο για το Χριστό» του Τζιόττο, γίνεται μήλο της έριδος μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, όταν στο ναό εισβάλλει μια ομάδα από έντεκα πρόσφυγες. Άνθρωποι από διαφορετικές χώρες του κόσμου, παράνομοι σε ένα ξένο κράτος, κρατούν ομήρους μια έφορο τέχνης, μια δημοσιογράφο, έναν ιστορικό τέχνης και έναν πανεπιστημιακό. Ένα πολιορκούμενο φρούριο γίνεται ο χώρος όπου οι μετανάστες μοιράζονται τις συγκλονιστικές ιστορίες και την αγωνία τους, καθώς περιμένουν απάντηση στο αίτημα που έχουν υποβάλει στις αρχές να τους επιτραπεί να πάνε σε χώρα της επιλογής τους. Ένα έργο σύγχρονο, που μιλά για τη μετανάστευση, την κρατική βία, τις θρησκευτικές αντιπαλότητες, την τέχνη και την εκμετάλλευσή της από κύκλους συμφερόντων.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση: Ισμήνη Κακούρα-Βαρακλή
Σκηνοθεσία: Αγγελική Γκιργκινούδη
Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου
Σκηνογραφική επιμέλεια: Νίκος Αλεξίου
Πρωτότυπη μουσική για τσέλο: Γιώργος Ανδρέου
στο τσέλο η Αντιγόνη Σεφερλή
Τραγούδι φινάλε (λόγια και μουσική): Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Πλανόδιοι μουσικοί: Οδυσσέας Κωσταντόπουλος (ακορντεόν), Νεφέλη Παπαδέρου (κολομπίνα)
Σύμβουλοι: Νίκος Γκόβας, Κοραλία Σωτηριάδου, Νίκος Ζορμπάς
Έπαιξαν οι ηθοποιοί:
Νικόλας Αλεξίου (Όλιβερ Ντάβενπορτ)
Ανδρέας Γιαννόπουλος (Υπουργός)
Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος (Λίο Κατζ)
Λουΐζα Πορφύρη (Γκαμπριέλα Πεκς)
και οι ερασιτέχνες :
Ζακία Άκρα (Γιασμίν)
Αμαλία Αρσένη (Κλεοπάτρα)
Αντώνης Βασιλάκης (Στρατιώτης)
Λαξμί Γκαμαγκέ (Τούνου)
Ιάσωνας Δεγλέρης (Στρατιώτης Β)
Ελίνα Διακουμάκου (Γραμματέας)
Βασιλίνα Κατσιαβού (Έφηβη)
Ελένη Κατσιαβού (Συντηρήτρια)
Αναστασία Κονίδη (Τόνι)
Γιάννης Λατουσάκης (Στρατιώτης Α)
Άννια Λουκά (Μαρίνα)
Ευγένιος Μπουτίν (Γκριγκόρι)
Γιάννης Νιάρρος (Κάρολι)
Βητάλι Ντιτσούκ (Ραιφ)
Βασίλης Παγανόπουλος (Νίκο)
Ντιμιτρίνα Πούεβα (Γιεντλίκοβα)
Μπάμπακ Μοχέμπ Ραμπαννί (Αμπντούλ)
Αντιγόνη Σεφερλή (Αμίρα)
Αθηνά Τζάνι (Ρουτέντο)
Ηλίας Τζογόνας (Αντόνιο)
Θανάσης Φατούρος (Σουηδός)
Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος (Μπόγιοβιτς)
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Παναγόπουλος
Βοηθοί σκηνογράφου: Πολυάννα Βλατή, Ευθύμης Γκίνης
Υπεύθυνοι παραγωγής: Ελίνα Διακουμάκου, Ελένη Κατσιαβού, Νατάσα Λιαπάκη, Βασίλης Παγανόπουλος, Κωνσταντίνος Τζάθας
Τεχνικός φωτισμού: Σάββας Σουρμελίδης
Φωτογραφίες: Μαρίτα Παππά
Κείμενα: Νατάσα Λιαπάκη
Επιμέλεια προγράμματος: Ελίνα Διακουμάκου, Ελένη Κατσιαβού, Κωνσταντίνος Τζάθας
Ευχαριστούμε
Το Βαγέλη Θεοδωρόπουλο και το θέατρο του Νέου Κόσμου, το Νίκο Καρατζά, τον Αντώνη Καρρά, το Γιάννη Μακρίδη, τον Άκη Σακελλαρίου, την Ιουλία Σταυρίδη, τον Κρίς Ραντάνοφ, την Ελένη Ράντου, το Εθνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες (ΕΣΠ), το στέκι μεταναστών, τη δημοτική αγορά Κυψέλης και το Ξύλινο Στέκι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που φιλοξένησε την παράστασή μας.
Η πολύτιμη βοήθεια τους έκανε τα πράγματα εύκολα.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Ντέιβιντ Έντγκαρ γεννήθηκε το 1948 στη Μεγάλη Βρετανία και είναι από τους παραγωγικότερους δραματουργούς της γενιάς του, έχοντας γράψει περισσότερα από 60 θεατρικά έργα. Συνεργάστηκε με τη Royal Shakespeare Company από το 1976 και έγινε επίτιμος καλλιτεχνικός συνεργάτης της από το 1989. Ίδρυσε το μεταπτυχιακό τμήμα των σπουδών θεατρικής γραφής στο πανεπιστήμιο του Birmingham το 1989 και ως το 1999 παρέμεινε σκηνοθέτης του.
Προερχόμενος από θεατρική οικογένεια, έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο στα πέντε του χρόνια, ενώ ήταν ο πρώτος μαθητής που σκηνοθέτησε θεατρική παράσταση στα 300 χρόνια λειτουργίας του σχολείου του. Αφού ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία, αφοσιώθηκε στη συγγραφική θεατρικών έργων για ένα νέο υποσχόμενο είδος, τα θέατρα του μεσημεριανού διαλείμματος των εργαζομένων. Τα μικρά θεατρικά που έγραφε του άνοιξαν το δρόμο για την τηλεόραση, κινώντας το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών παραγωγών. Μετά την επιτυχημένη τηλεοπτική μεταφορά του διηγήματος του Καρόλου Ντίκενς, Nicholas Nickleby (1980), συνέχισε γράφοντας θεατρικά έργα με πολιτικό περιεχόμενο. Ανάμεσα στα θέματά τους είναι το Ολοκαύτωμα και η πολιτισμικότητα στη βόρεια Αγγλία, ενώ πρόσφατα το Φεστιβάλ Σαίξπηρ στο Λονδίνο του ανέθεσε να γράψει ένα έργο για την αμερικανική πολιτική. Το έργο Πεντηκοστή, των αρχών του ’90, είναι το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας γραμμένης αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.